ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Νέος Εργασιακός Νόμος N. 5053 / 2023 [Διαβάστε το ΦΕΚ]

Από τις 26 Σεπτεμβρίου βρίσκεται σε ισχύ ο νέος εργασιακός νόμος που φέρνει αλλαγές στην απασχόληση και στις εργασιακές σχέσεις, άλλες μικρότερες και άλλες μεγαλύτερες με σημαντικότερα τα παρακάτω 9 σημεία:

 

1.Δοκιμαστική περίοδος : 

Ο εργοδότης δύναται, κατά τη σύναψη σύμβασης εργασίας να συμφωνήσει δοκιμαστικά περίοδο 6 μηνών. Σε οποιαδήποτε στιγμή αυτού του εξαμήνου, η σύμβαση μπορεί να λυθεί αυτοδικαίως.

Αποζημίωση απόλυσης συνεχίζει να δικαιούται μετά τους 12 μήνες.
2. Ενημέρωση εργαζομένου (προσθήκη υποχρεωτικών στοιχείων ενημέρωσης)  & Ανάρτηση υπογεγραμμένης συμβάσης εργαζομένου στο ΕΡΓΑΝΗ πριν να ξεκινήσει εργασίαΚαθίσταται πλέον υποχρεωτική η άμεση ενημέρωση του εργαζομένου στα παρακάτω σημεία της σύμβασης εργασίας πριν την ανάληψη της εργασίας και γίνεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ η ανάρτηση της σύμβασης ΠΛΗΡΟΥΣ απασχόλησης  στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

α) στοιχεία ταυτότητας εργαζομένου και εργοδότη,  β) τόπος παροχής εργασίας,  γ) ειδικότητα και θέση,  δ) ημερομηνία έναρξης σύμβασης,  ε) λήξη ορισμένου,  στ) έμμεσος εργοδότης (μόνο για τις Ε.Π.Α),  ζ) όροι και περίοδος δοκιμαστικής περιόδου η) κατάρτιση εργαζομένου,  θ) διάρκεια άδειας,  ι) διαδικασία λύσης σχέσης εργασίας, ια) αποδοχές και περιοδικότητα καταβολής,
1β) οργάνωση χρόνου εργασίας , ωράριο απασχόλησης , υπερεργασία – υπερωρία, 1γα) μεταβλητό ωράριο εργασίας και ελάχιστο εγγυημένο ωράριο 1γβ) ώρες και ημέρες αναφοράς 1γγ) ελάχιστη περίοδος ειδοποίησης και ακύρωσης,  ιδ) Σ.Σ.Ε. αμοιβές ,  ιε) φορείς κοινωνικής ασφάλισης
*Αναμένεται υπουργική απόφαση και αναβάθμιση ΕΡΓΑΝΗ
3. Παράλληλη απασχόληση (δεύτερος εργοδότης):
Επιτρέπεται πλέον νομίμως η απασχόληση εργαζομένου σε δεύτερο εργοδότη και ταυτόχρονα όροι σε ενεργές συμβάσεις εργασίας που το απαγορεύουν καθίστανται άκυροι, εκτός αν συντρέχουν πολύ ειδικοί λόγοι.
Ο εργαζόμενος μπορεί να αναλάβει εργασία σε δεύτερο εργοδότη , με σύνολο 13 ώρες  ημερησίως λόγω υποχρεωτικής 11ωρης ημερήσιας ανάπαυσης.
(συνεχίζει να ισχύει ότι σε περίοδο 4 μηνών ο μέσος όρος εργασίας εβδομαδιαίως  πρέπει να είναι 48 ώρες).

4. Ελάχιστη προβλεψιμότητα στην εργασία – υποχρέωση του εργαζομένου να απασχοληθεί 

Όταν το πρόγραμμα οργάνωσης του χρόνου εργασίας είναι εξ ολοκλήρου ή ως επί το πλείστον μη προβλέψιμο ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να δεχτεί να απασχοληθεί από τον εργοδότη όταν:

1. Η εργασία παρέχεται σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες οι οποίες έχουν γνωστοποιηθεί στον εργαζόμενο και

2. εφόσον έχει ειδοποιηθεί εγγράφως τουλάχιστον 24 ώρες νωρίτερα .

Μετά την ειδοποίηση, ο εργαζόμενος αμείβεται ακόμα και αν ακυρωθεί η εργασία. Ελάχιστος αριθμός αμειβομένων ωρών τουλάχιστον το 1/4  των ωρών που έχουν συμφωνηθεί αρχικά.

5. Ψηφιακή κάρτα δικαίωμα μη υποβολής αλλαγής ωραρίου / πρόστιμο 10.500:

Σε όσες εταιρίες έχουν ενταχθεί στην ψηφιακή κάρτα δίνεται η δυνατότητα να μην υποβάλλουν ψηφιακό ωράριο και υποβολή υπερωριών, αλλά σε περίπτωση ελέγχουν αν δε συμφωνούν τα χτυπήματα της κάρτας  με την πραγματικότητα το πρόστιμο εκτός ωραρίου είναι 10.500
*Αναμένεται Υπουργική απόφαση

6. Αποχώρηση λόγω αποχής χωρίς υπογραφή: 

Δίνεται πλέον η δυνατότητα υποβολής αποχώρησης εργαζομένου χωρίς υπογραφή και χωρίς τη διαδικασία του δικαστικού κλητήρα στην περίπτωση αδικαιολόγητης αποχής 5 εργασίμων ημερών.
Προϋποθέτει υποχρεωτική όχληση από τον εργοδότη που αναρτάται στο ΕΡΓΑΝΗ και αναμονή 5 ημερών. Την επόμενη ημέρα ο εργοδότης μπορεί να υποβάλει την αποχώρηση χωρίς υπογραφή εργαζομένου.
 

7. Έκτη ημέρα εργασίας σε συνεχούς λειτουργίας (24ωρη) επιχειρήσεις αμείβεται με  40% :

Νομιμοποιείται η εργασία κατά την 6η ημέρα ΜΟΝΟ στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας [24ωρη] με την υποβολή ψηφιακού ωραρίου και με προσαύξηση 40% στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο
ΕΞΑΙΡΕΣΗ : οι επισιτιστικές επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία

 

8. Απασχόληση την Κυριακή – προσθήκη νέων δραστηριοτήτων εργασιών :

Επιχειρήσεις στη Βιομηχανία τροφίμων και εμφιάλωσης , οργάνωσης συνεδρίων κ.α. πλέον μπορούν να απασχολούν προσωπικό νόμιμα τις Κυριακές και αργίες.
 

9. Ξεπαγωμα δικαιωμάτων προϋπηρεσίας από 1/1/2024 (συνεχίζει η καταμέτρηση της έως 14/2/2012) 

Από 1/1/2024 ξεκινάει η καταμέτρηση της προϋπηρεσίας που είχε παγώσει στις 14/2/2012.
Το ενδιάμεσο διάστημα από 15/2/2012 έως και 31/12/2023 δεν προσμετράται  για τους εργαζομένους.

Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζει η καταμέτρηση που ισχύει εως 14/2/2012  διακόπτεται στο ενδιάμεσο και συνεχίζει ξανά  από τις 1/1/2024.

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ΦΕΚ