ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Πρόγραμμα ΟΑΕΔ “επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας”

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα και προσλαμβάνουν δικαιούχους «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας», προκειμένου να επανενταχθούν ταχύτερα στην αγορά εργασίας με πλήρες ωράριο απασχόλησης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υποχρεωτικά δύο (2) στάδια:

α) Το α΄ στάδιο του προγράμματος περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα που υπολείπεται της «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» του δικαιούχου, από την ημερομηνία πρόσληψής του μέχρι τη λήξη ισχύος της επιταγής του.

Το διάστημα που υπολείπεται στον δικαιούχο «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» κατά την ημερομηνία υπόδειξής του, θα είναι τουλάχιστον το 50% της αρχικής εγκριθείσας επιδότησης ή της επιδότησης λόγω συνέχισης. Η εγκριθείσα επιδότηση (αρχική ή συνέχιση) θα είναι τουλάχιστον πεντάμηνης διάρκειας. Το διάστημα που θα υπολείπεται στους δικαιούχους επιδόματος μακροχρόνιων ανέργων κατά την ημερομηνία πρόσληψής τους, θα είναι τουλάχιστον μία ημέρα επιδότηση, όπως αυτή ορίζεται στην «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας».

β) Το β΄ στάδιο αφορά στο υπολειπόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση των 12 μηνών.

Δικαιούχοι είναι σχεδόν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της εντολής κενής θέσης(ημερολογιακά).

Ωφελούμενοι – Άνεργοι

Α. Άνεργοι δικαιούχοι «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» για τους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της επιδότησης τακτικής ανεργίας (αρχικής ή συνέχισης). Η εγκριθείσα επιδότηση (είτε αρχική είτε λόγω συνέχισης) πρέπει να είναι τουλάχιστον πεντάμηνης διάρκειας.

Β. Μακροχρόνια άνεργοι δικαιούχοι «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» για τους οποίους υπολείπεται, κατά την ημερομηνία πρόσληψής τους, τουλάχιστον μία (1) ημέρα επιδότησης.

Οι ωφελούμενοι άνεργοι και των δύο ανωτέρω κατηγοριών κατά την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2 οφείλουν να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.

Διάρκεια επιχορήγησης

Η διάρκεια επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται στους 12 μήνες (χωρίς περαιτέρω δέσμευση) και συμπεριλαμβάνει δύο στάδια:

Ως βάση υπολογισμού για τη συμπλήρωση των 12 μηνών λαμβάνεται η ημερομηνία πρόσληψης.

Οι  ακαθάριστες  μηνιαίες   αποδοχές   των    ωφελουμένων  θα ανέρχονται τουλάχιστον στο ποσό των 830 ευρώ.

Α΄ στάδιο

Ως μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, ορίζεται:

α) το μηνιαίο ποσό που αναγράφεται στην «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας» του δικαιούχου ανέργου, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά συν β) το ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση του μηνιαίου ποσού της περίπτωσης α)   από το 80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Β’ στάδιο

Ως ποσό επιχορήγησης για το β΄ στάδιο του προγράμματος ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των ωφελουμένων του προγράμματος περιλαμβάνονται οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές, οι εργοδοτικές εισφορές και τα ποσά των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας, για τους μήνες που αυτά καταβάλλονται.

Το μηνιαίο ποσό επιχορήγησης για το α’ και το β΄ στάδιο του προγράμματος δεν δύναται να υπερβαίνει τα 830 Ευρώ.

Οι εργοδότες/επιχειρήσεις – πιστοποιημένοι χρήστες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ αναρτούν την κενή θέση που επιθυμούν να καλύψουν .

Επισημαίνεται ότι οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα ΜΟΝΟ από την αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) όπου ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα που θα απασχοληθούν

Μετά την πρόσληψη του ανέργου από την επιχείρηση μέσω του πληροφοριακού συστήματος (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ (ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-e-ΕΦΚΑ), η επιχείρηση υποβάλει εντός (30) ημερών, ηλεκτρονική Αίτηση υπαγωγής – Υπεύθυνη Δήλωση στο πρόγραμμα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (portal) του ΟΑΕΔ.

Κατά το α’ στάδιο του προγράμματος δεν είναι δυνατή η αντικατάσταση του επιχορηγούμενου δικαιούχου της «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας».

Κατά το β’ στάδιο του προγράμματος είναι δυνατή η αντικατάσταση του επιχορηγούμενου ακόμα και με κοινό άνεργο (μη δικαιούχο επιταγής επανένταξης)

Αναζητάτε λύσεις διαχείρισης Μισθοδοσίας που να σας παρέχουν ασφάλεια, ταχύτητα και ακρίβεια;

Θέλετε να δημιουργήσετε την καλύτερη εκδοχή της Eταιρίας σας και του Προσωπικού σας;